Російський президент безпосередньо собі підпорядкував архіви

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, згідно з яким керівництво діяльністю Федерального архівного агентства (Росархів) буде безпосередньо здійснювати глава держави, а не уряд.

секретноПро це повідомила інформаційна служба Бі-бі-Сі.

Як повідомив Путін на зустрічі з керівником Росархіву Андрієм Артізовим, це рішення пояснюється тим, що матеріали, які має відомство, представляють «особливу цінність для держави».

архівиУ березні було звільнено директора Державного архіву Росії Сергія Мироненка. У минулому році у нього був конфлікт з міністром культури Володимиром Мединським після того, як влітку 2015 р Росархів розсекретив документи, що викривають канонічну радянську історію про 28 героїв-панфіловців.

Після тієї публікації Мединський закликав керівництво Держархіву «займатися своєю професією і не давати свої оцінки архівних документів».

Мироненко працював директором Державного архіву Росії з моменту його заснування в 1992 році.

ДОВІДКОВО

Закон України «Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років» від 9 квітня 2015 р. №316 відкриває архіви про злочини комунізму та масові порушення прав людини.

Закон відкриває дослідникам і будь-яким іншим користувачам доступ до документів з інформацією, яка була створена, отримана або знаходилась у 1917—1991 роках в: радянських органах державної безпеки (від Надзвичайної комісії до Комітету державної безпеки), міністерствах внутрішніх справ та юстиції, прокуратурі, судах, трибуналах і позасудових органах, розвідувальних органах Радянської (Червоної) армії, їхніх підрозділах та підпорядкованих їм загонам. а також усіх інших органах, які існували до проголошення Україною незалежності і діяльність яких порушувала права та свободи людини і громадянина. Держава гарантує право на вільний доступ до таких документів усім – не лише громадянам України, але й іноземним громадянам і особам без громадянства, які перебувають у нашій країні на законних підставах. Щоб отримати доступ до архівних документів репресивних органів, потрібно лише заповнити заяву встановленого зразка, вказавши, з якою саме справою чи документом ви хочете працювати, та показати паспорт або посвідчення особи. Жодних інших документів від вас не вимагатимуть.

Підготував Сергій Бутко

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?